Skip to main content

Ny israelsk film handler om messianske jøder

Joakim Hjorth, kommunikationsmedarbejder i Israelsmissionen, 2. marts 2018

I Israel kæmper den messianske bevægelse med et samfund, der ofte har tabubelagt troen på Jesus som Messias, eller direkte diskrimineret jødiske Jesus-troende. Fra flere fronter, har bevægelsen skulle modstå anklager og modstand af forskellig art, men de seneste år ser det ud til at stemningen langsomt er begyndt at vende. Flere medier har i mere positive vendinger omtalt bevægelsen og i december havde en film, der behandler troen på Jesus som Messias, for første gang fundet vej til israelske biografer.  

En messiansk pioner

Filmen hedder ”A New Spirit” og fortæller den sande historie om Yacov Damkani, en tidligere kriminel som i 70’erne flygtede fra en fattig tilværelse i Israel til USA. Her mødte han Jesus, den jødiske Messias, som ændrede hans liv radikalt. Senere vendte han tilbage til sit hjemland, og blev en af pionererne i missionen til jøder i Israel – en bevægelse han stadig er en aktiv del af i dag. Filmen har fået masser af omtale i Israel gennem plakater, fremvisninger i biografer landet over, og ikke mindst fordi det mest populære israelske nyhedsprogram en aften dedikerede hele 13 minutter til at dække filmen og dens kontroversielle emne. Samtidig har filmen modtaget flere priser, både i ind- og udland, som har sat den på dagsordenen i hele den jødiske verden.

“De er nødt til at se den!”

Instruktøren, den anerkendte israeler Doron Eran, som ikke selv er messiansk jøde, mødte Yacov Damkani under optagelserne til en dokumentar om messianske jøder og efter at have hørt hans historie besluttede han at fortælle Yacovs historie gennem en spillefilm. Doron Eran er kendt for at tage fat i svære og kontroversielle temaer i sine film. Han forklarer: ”Jeg vil gerne vække samfundet. Mange er bange for at sige noget – selv når de ser direkte uretfærdighed.”

Han fortæller, at selvom han er vant til at bevæge sig i kontroversernes farvand, så har denne film om at komme til tro på Jesus som Messias, skabt den største modstand han endnu har oplevet: ”Når folk genkender mig på gaden, så er de ekstremt kritiske overfor filmen. De synes den er god og det er problemet for dem. De mener at den er farlig for jøder at se!,” siger Doron. Han vurderer at responsen, som han møder, på Facebook og andre sociale medier har været omtrent 70 % negativ og 30 % positiv. Alligevel mener han, at alle israelere bør se filmen: ”Alle som ser denne film, vil få muligheden for at se tingene fra en fuldstændig anden vinkel. De er nødt til at se den!”

Selvom filmen er kontroversiel, er håbet for den messianske bevægelse i Israel, at den kan være med til at markere det legitime i at være jøde og samtidig have Jesus som Messias – at have ”en ny ånd.”

  Læs hele interviewet med Doron Eran her: http://kehilanews.com/2018/02/04/israels-most-controversial-film-a-new-spirit/