Skip to main content

“Special price, just for you” – MP: F18 dryp 7

“Special price, just for you” – sådan lyder det ofte for mange turister, når de befinder sig på diverse markedspladser rundt om i verden, og som lyshåret europæer synes jeg ofte at ende som offer for de snedige gadesælgere, der ihærdigt forsøger at sælge mig deres varer.

Det er naturligvis ikke spor anderledes her i Jerusalem. Alligevel har jeg efter 1 1/2 måned i Israel til min glade overraskelse også mødt adskillige gadesælgere og butiksejere, der i først omgang ikke var ude efter mine penge, men derimod søgte en god snak og et smil på vejen. Det er ikke ualmindeligt, at jeg er blevet budt på kaffe, the eller juice, når jeg er trådt ind i en butik på de smalle gader i den gamle  by i Jerusalem. Og hvad der umiddelbart kunne virke som et smart salgstrick, har vist sig at være et oprigtigt ønske om blot at glæde et andet menneske.

For nogle uger siden gik jeg rundt for mig selv i den gamle by i Jerusalem. Jeg havde ingen bestemt destination, men ville blot udforske de smalle gader for at opleve stemningen og kulturen. I løbet af mit lille dagseventyr passerede jeg et vinduesparti med små fine kager i alverdens farver og former, og jeg blev hurtigt fristet af det lækre syn. Desværre var jeg kommet afsted hjemmefra med kun 3 shekel, hvilket svarer til ca 5 kr., så udsigten til en af de flotte kager var bestemt ikke stor. Alligevel trådte jeg ind i den lille bagerbutik, og spurgte ydmygt, om det overhovedet var muligt at få noget som helst for det sølle beløb. “What do you want?” spurgte bageren blot, og begejstret udpegede jeg den kage, jeg ønskede. “What more?” spurgte han så, og i overaskelse over at have råd til mere end én kage, udpegede jeg endnu én, som han sammen med en tredje kage lagde i en pose. Jeg rakte ham mine 3 shekel, men han rystede på hovedet og ville ikke tage imod de få mønter i min hånd. “For you”, sagde han og gav mig posen. I taknemmelighed og forbavselse forlod jeg den rare bager, tre kager og mange forundrende tanker rigere.

For nogle lyder det måske ikke som en ekstraordinær oplevelse, men når jeg som barn altid har sunget med på sangen om bageren på Nørregade, hvor man kun kan få kager, hvis man har penge, blev det for mig en oplevelse, der inspirerede mig til at tænke mere over gavmildhed, end jeg hidtil har gjort.

For den rare bager i Jerusalem var glæden, han gav mig, langt mere værd end de penge, han kunne have tjent på 3 kager (som jeg i øvrigt senere har fundet ud af, er rimeligt pebrede – ikke som kagerne fra Hakkebakkeskoven, men nærmere som dem fra La Glace). Han kunne med et smil sige: “Special gift, just for you”, og jeg kunne i taknemmelighed tage imod gaven og glæde mig over, at der findes bagere som ham. Både fordi han bager nogle pragtfulde kager, men også fordi han med disse kager gav mig taknemmelighed, glæde og inspiration.

Vi kan glæde andre mennesker på mange forskellige måder. At give gaver er blot én vej, og den gavmildhed, jeg har mødt her i Jerusalem, har inspireret mig til at give flere gaver. For at glæde og glædes.