Skip to main content

Antisemitisme skal ikke være ulovligt


Fra Shalom, 2. udgave 2024. Af Benna Fredsgaard Merrild.

Peter Bjerre (billedet) er nyt medlem af Israelsmissionens landsstyre. Han er 31 år, bor i Vejle og arbejder som politisk konsulent i Børnerådet. Før det var han sekretariatsleder i KFS. Han fortæller: “Jeg er engageret i ledergruppen i Vejle Oasekirke og er optaget af, hvordan vi som kirke er missionalt til stede i vores samfund. Jeg er også optaget af politik og foreningsliv og særligt i de aktuelle debatter om ytringsfrihed og åndsfrihed.”

På baggrund af hans engagement og interesse for ytringsfrihed og åndsfrihed har vi spurgt ind til hans tanker om, hvordan vi bedst bekæmper den stigende antisemitisme. Hans kommentar kommer her:

“Jeg mener, vi skal bekæmpe antisemitismen ved at tage fat om roden og ikke bare beskære bladene. Der er røster, der vil gå lovens vej for at komme antisemitiske ytringer til livs, men jeg kender ikke til eksempler på, at lovgivning har kunnet kvæle holdninger. Modsat Danmark forbød man i Tyskland nazismen, men nazistiske foreninger findes stadig dér.

Lovgivning kan ikke fikse folks holdninger, så vi skal ikke råbe justitsministeren op; nej, vi skal råbe folket op. Og hvis folket skal have mulighed for at tale antisemitterne midt imod og vise, hvorfor de tager fejl, så skal antisemitiske holdninger og ytringer – munden fri og hånden bundet – ikke være ulovlige, selvom de er forkastelige. Det vil bare hærde antisemitismen, for kan den ikke være i det åbne rum, finder den andre steder hen, om det så er i lukkede kældre eller i SoMe-boblernes ekkokamre på nettet. Den almene danske borger har et åbent opgør at tage med antisemitiske holdninger, og vi må ikke overlade den kamp til jøderne selv.”