Skip to main content

Kære kirkeminister – har du mon forventninger til os?

Danmark har fået en ny regering og dermed også en ny kirkeminister, Joy Mogensen. Når sådan noget sker, begynder vurderingerne og analyserne straks: Bliver Joy Mogensen mon ”god” eller ”dårlig” for kirken? “Hvad mon vi kan forvente af den nye minister?” er et godt og oplagt spørgsmål, men vi kan også vende den om: “Gad vide, hvad hun kan forvente af os?” Os, der bidrager til folkekirken gennem vores arbejde i de folkekirkelige organisationer.

Hvis vi bliver ved forventningerne til den nye kirkeminister, så håber jeg allermest, at hun har forventninger til os, som arbejder med international mission. ”Danmark skal være et åbent land, hvor vi lever af vores udsyn til resten af verden,” hedder det i det nye aftalepapir mellem regeringen og støttepartierne. Her har kirken også en rolle at spille – for resten af verden kommer også kirken ved, og kirken har noget at bidrage med i verden. Det er der mange af os fra de kirkelige organisationer, som har brugt år på at dygtiggøre os i.

I Israelsmissionen har vi gjort os den erfaring, at lokale sognekirker både kan blive inspireret, bevæget og klogere i mødet med det internationale missionsarbejde. Det kan for eksempel tage form af traditionelle foredrag, men også påskemåltider eller besøg af Jesus-troende jøder eller kristne palæstinensere giver et personligt ansigt på nogle af de mennesker ude i verden, som også laver kirke – bare på en anden måde. Det vil vi fortsat gerne bidrage med.I Israelsmissionen ved vi også en hel del om forsoning og om at navigere i en højspændt konflikt efter at have været engageret i forsoningsarbejde i Israel-Palæstina gennem to årtier. Vi har erfaret, at lokale sognekirker ofte efterlyser viden om netop denne komplicerede konflikt. Her kan vi bidrage, og det er ofte med perspektivet på, hvordan det er at være kristen palæstinenser eller Jesus-troende jøde midt i konflikten, som inspirerer og bevæger – for hvilken rolle kan verdens bedste nyheder mon have midt i ind i sådan en tilsyneladende uløselig konflikt?

Så kære kirkeminister, kære Joy Mogensen – vi er mange, der står på spring til at bidrage til folkekirkens daglige liv, indhold og fællesskab. Har du mon forventninger til os?