Skip to main content

“Min veninde bliver udvist, fordi hun tror på Yeshua”

Af Joakim Hjorth, 26. november 2018

I Israel har enhver person, der kan bevise deres jødiske rødder og som samtidigt ikke har omvendt sig til en anden religion og derfor har aflagt sig deres jødiske identitet, ret til statsborgerskab. Messianske jøder har i mange år kæmpet for retten til at bo i Israel og dermed retten til fortsat at kalde sig jødiske. Rebecca Rikhi, en messiansk jøde fra Israel, har en Jesus-troende veninde, som er ved at blive udvist af landet, fordi hun, ifølge myndighederne, ved at tilvælge Jesus har fravalgt sin jødiske identitet. I det følgende kan du læse Rebbecas refleksion over den nuværende situation for messianske jøder i israel. 

Refleksion af Rebecca Rikhi, messiansk jøde i Israel

Min veninde er ved at blive udvist. Hendes forbrydelse? – at tro på Yeshua (det hebraiske navn for Jesus). Bor vi i et diktatur? Et kommunistisk styre? Et oligarki? Nej, nej og nej. Vi bor i det eneste demokrati i Mellemøsten, som faktisk bryster sig af sin religionsfrihed og alligevel har min venindes tro gjort hende til en fjende af staten.

Hun er messiansk jøde – et farligt stempel for enhver statsborger i Israel og især for en eventuelt kommende en af slagsen. Hvor mange flere sager, afhøringer og udvisninger skal der til, før vi siger nok er nok? Det er ikke nok at hviske i skyggerne, eller at strategisk planlægge hvordan man flyver under radaren, mens man håber, at myndighederne ikke stiller ”Yeshua-spørgsmålet”.

Det er på tide at protestere imod Indenrigsministeriet og afsløre deres diskriminerende handlinger. Jeg har oplevet for mange venner, for mange familiemedlemmer, for mange af os blive dårligt behandlet og forfulgt, så jeg vil ikke tie stille længere.

De siger, at loven er imod os, men er den virkelig det? ’Retten til at vende tilbage’ sikrer statsborgerskaber til enhver jødisk person eller personer med en jødisk bedsteforælder, undtagen dem der er konverteret til en ny religion og derfor har afsagt sig deres jødiske identitet.

Hvilken messiansk jøde, der bekender sig som jødisk og kan bevise sin jødiske afstamning, har givet afkald på sin jødiske identitet? Messianske jøder tjener med ære I IDF (Det israelske forsvar), er en del af det israelske arbejdsmarked og investerer deres tid og talenter i det israelske samfund.

Skæbnen fra Holocaust er vævet ind i vores historie og nu står vi overfor en ny bølge af antisemitisme. Alligevel er vi afskåret fra vores hjemland, afskåret fra det, der skulle forestille at være en sikker havn for vores folk. Hvad ville Moses gøre? Hvad ville apostlen Paulus gøre? Hvad ville Yeshua gøre?

v7  For Gud har ikke givet os en fej ånd, men en ånd med kraft og kærlighed og besindighed. v8  Skam dig derfor ikke ved vidnesbyrdet om vor Herre eller ved mig, hans fange, men vær med til at lide ondt for evangeliet med den kraft, Gud giver. – 2 Tim 1,7

Lad os ”lære at handle godt, stræbe efter ret, hjælpe den undertrykte” – Es 1,17

Det er tid til at samles, tid til at protestere, tid til ufortrødent og uden skam at kræve retfærdighed, at kræve vores ret til at leve i Landet.

Rebecca er ikke den eneste, der oplever en nedgradering af rettigheder på grund af sin tro. Mange messianske jøder og andre Jesus-troende minoriteter i Israel oplever i disse år, at deres rettigheder og særligt trosfriheden er under pres. I Israelsmissionen ønsker vi at støtte den ubetingede ret til at tro på Jesus Kristus, uanset baggrund og identitet. Derfor arbejder vi i øjeblikket med vores partner Musalaha om et projekt, der skal styrke trosfriheden og retten til den i Israel og Palæstina. Læs mere om projektet i denne artikel: http://israel.dk/nyt-projektsamarbejde-for-trosfrihed-og-forsoning/

Rebeccas refleksion og andre historier fra det messianske samfund kan læses på https://kehilanews.com/