Skip to main content

Messiansk pro-life organisation beder den israelske regering skifte kurs

Af Joakim Hjorth, 8. januar 2019

Den israelske pro-life organisation Be’ad Chaim (der er det hebraiske udtryk for pro-life) opfordrer i en ny kampagne den israelske regering til at stoppe støtten til aborter, som udgør mange millioner kroner, forud for de kommende forhandlinger om sundhedsbudgettet for 2019 og opfordrer samtidig kristne til at bede for en positiv reaktion på kampagnen.

Organisationen sendte i december måned et brev til ministre og embedsmænd, som er involveret i tildelingen af sundhedsbudgettet på 460 millioner shekel, hvoraf 50 millioner – svarende til næsten 100 millioner kroner – er afsat til abortområdet. I brevet tilskynder de til en ændring i statens finansiering af aborter.

De mange millioner der er afsat til abort, bliver betalt af israelske borgere gennem skatten. Man estimerer, at en kirurgisk abort koster omkring 5500 kroner og mellem 2500 og 3300 kroner for en pille, der stopper graviditeten.

Hvem skal betale?

”Vi ved, at vi ikke kan stoppe abort helt i Israel, men det vi beder om, er at regeringen ikke betaler for hver eneste af dem”, siger Karin Miller, som er project manager ved Be’ad Chaim. ”Vi opfordrer dem til at kræve, at kvinder som ønsker en abort, under særlige omstændigheder, betaler selv, så pengene ikke kommer fra sundhedsbudgettet.”

Hvis det var tilfældet, ville antallet af aborter i Israel, ifølge Miller, sandsynligvis falde.

Ved lov har kvindelige soldater ret til to gratis aborter og det samme har kvinder under 18, over 40 og singler. Men mere end halvdelen af kvinderne som blev godkendt til at få en abort sidste år faldt udenfor de kategorier og 56 procent af dem var gifte kvinder. Det udfordrer Sandy Shoshani, der er leder af Be’ad Chaim.

”Vi forstår ikke, hvorfor staten betaler for den store del af gifte kvinder”, siger hun. ”Vi taler ikke om mindreårige eller alenemødre, men om gifte kvinder der simpelthen finder det ubelejligt at få et barn mere.”

Et spørgsmål om fordeling

Be’ad Chaim pointerer, at mens Israel bruger millioner på aborter, er landets hospitaler overfyldte og mennesker med komplicerede sygdomme bliver ikke godkendt til at få støtte til medicin af deres forsikring. Hvis man frigjorde nogle penge i sundhedsbudgettet, kunne man mindske nogle af de udfordringer, mener de.

Mens Be’ad Chaim prøver at ændre regeringens holdning til abortspørgsmålet, arbejder organisationen hårdt for at støtte kvinder, som beslutter sig for at beholde deres børn. De tilbyder finansiel støtte til mødre, det første år efter barnet er født, samt baby udstyr, bleer, tøj og andre nødvendigheder. Desuden tilbyder de forskellige gratis kurser om opdragelse og børnepasning.

I skrivende stund er den endelige beslutning om årets sundhedsbudget ikke taget endnu, men det forventes at ske indenfor de næste par dage.

Ifølge den israelske regering bliver der foretaget én abort for hver tiende fødsel i Israel.

Hvis du vil læse mere om Be’ad Chaim og deres arbejde, har vi tidligere bragt en historie, om et bibelstudietilbud organisationen tilbyder, til kvinder der har fået en abort. Den kan findes her: http://israel.dk/bibelstudie-giver-heling-efter-abort/

Denne artikel er en redigeret udgave af en artikel fra Kehila News. Den oprindelige artikel kan findes her: https://kehilanews.com/2018/12/30/pro-life-org-lobbies-israeli-govt-over-staggering-abortion-costs/