Skip to main content

USA’s vicepræsident får kritik efter valg af messiansk rabbiner

USA’s vicepræsident Mike Pence er kommet i problemer, efter at han til et vælgermøde i Michigan havde spurgt en messiansk jødisk rabbiner med tilknytning til bevægelsen ’Jews for Jesus’ om at bede en bøn for ofrene fra en nylig massakre i en synagoge i Pittsburgh hvor 11 jødiske personer blev dræbt.

Af Joakim Hjorth, 16. november 2018

En fornærmende bøn

Efter at have fordømt antisemitisme og angrebet på synagogen i Pittsburgh inviterede vicepræsidenten ”en leder i det jødiske samfund” – rabbiner Loren Jacobs fra menigheden Shema Yisrael i Detroit – på scenen for at bede en bøn. Men da Jacobs begyndte at bede, stod det hurtigt klart, at han ikke vil blive betragtet som jøde af de fleste andre retninger indenfor jødedommen.

Han indledte bønnen ved at sige: ”Abrahams Gud, Isaks Gud, Jakobs Gud, Gud og far for min herre og frelser Yeshua (det hebraiske navn for Jesus), Jesus Messias”, og afsluttede også bønnen i Jesu navn. Derudover bad han om enhed og fred i landet i lyset af den splittelse, som mange amerikanere oplever i disse år.

Efterfølgende er beslutningen om at vælge Jacobs som den eneste religiøse repræsentant for det jødiske samfund til vælgermødet blevet voldsomt kritiseret, da han er en fremtrædende figur i den messianske bevægelse i USA og dermed af mange slet ikke betragtes som jøde.

Flere jødiske ledere har anfægtet beslutningen, deriblandt rabbineren Jason Miller som skrev følgende på Twitter: ”Messiansk ’jødedom’ er en gren af kristendommen og stødende for det jødiske samfund. Det var et fornærmende politisk stunt.” Vicepræsidentens stab afviste efterfølgende, at Loren Jacobs var inviteret for at tale på vegne af det jødiske samfund, eller at der var en missional intention bag invitationen.

Kontroversiel kombination

Reaktionen skal ses i lyset af den historiske modstand mod kombinationen af tro på Jesus som Messias og en tydeligt jødisk identitet. Loren Jacobs tror som messiansk jøde på at Jesus er Messias, hvilket de fleste jøder ser som teologisk uforligneligt med jødedommen. Nogle mener endda at den messianske jødedom ikke blot står i modsætning til traditionel jødedom, men at den er fjendtlig indstillet overfor jødedommen, fordi den ifølge dem har som mål at overtale jøder til at konvertere til kristendommen.

Ifølge Jews for Jesus er der op til 125.000 messianske jøder i verden. Andre estimerer at tallet nærmere er omkring 300.000. Den klart største koncentration af disse er bosiddende i USA og det var da også her, bevægelsen i 1970’erne for alvor fik vind i sejlene. Moishe Rosen, den amerikansk-jødiske præst som startede Jews for Jesus bevægelsen i San Fransisco, sagde i 1972 følgende om at være både jøde og jesus-troende: ”Lad være med at kalde os jøder, der har omvendt sig. Vi er ikke andet end jødiske. Jeg blev født som jøde og vil dø som jøde – men jeg er en jøde, som tror på Jesus!”

Selvom der også indenfor den messianske bevægelse findes forskellige forgreninger og teologiske retninger, så vokser bevægelsen stadig i et USA, hvor der bor over fem millioner jøder. Jews for Jesus’ mission udtrykkes klart i dette opslag fra deres officielle Twitterprofil: “Hvis Jesus er Israels Messias, så er det at tro på ham, det mest jødiske en person kan gøre.”

  Denne artikel er en redigeret og forkortet udgave en artikel publiceret af New York Times. Læs den oprindelige artikel her: https://www.nytimes.com/2018/10/30/us/mike-pence-rabbi-jacobs.html